Angélique Ruyssenaers

Amersfoort Bel 06-21113019 E-mail Stuur een bericht

Utrechtseweg 407 3818 EV Amersfoort

Toon op kaart
Angélique Ruyssenaers
Over Angélique Mijn reistips Beoordelingen

Cuba; het land van de salsa, sigaren en frisse mojito’s.

Cuba is één van de meest veelzijdige eilanden in het Caraïbisch gebied. Met een lengte van circa 1250 kilometer is Cuba het grootste eiland in de Caraïben. Cuba kent een grote verscheidenheid aan landschappelijke contrasten; groene berggebieden met tropische vegetatie worden afgewisseld door laagvlakten met uitgestrekte suikerrietvelden, tabaksplantages en citrusplantages.

De Atlantische en Caraïbische kust zijn bij uitstek geschikt voor watersporters en strandliefhebbers, terwijl de zuidoostkust gekenmerkt wordt door ruige rotsen. Stranden zijn er te vinden in allerlei soorten en maten, waarvan de bekendste bij Varadero aan de noordkust ligt.

Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart ophalen in de vele Spaankoloniale steden, musea en bij het zien van de vele intrigerende monumenten van de revolutie. Sigaren, rum, salsa, de sfeer van de jaren vijftig en een bijzonder vriendelijke bevolking completeren het geheel en zorgen voor een unieke vakantiebelevenis!

Vooral de architectuur van de steden uit de koloniale periode springt in het oog. Het oude stadsdeel van Havana, eens het middelpunt van de Latijns Amerikaanse wereld, het nog vrijwel authentieke Trinidad met zijn Plaza Mayor en schilderachtige straatjes en de fraaie havenstad Cienfuegos zijn hiervan de beste voorbeelden. Maar ook de bouwwerken uit de tijd na de revolutie geven Cuba zijn unieke sfeer. De uit de jaren ’50 daterende auto’s dragen bij aan de nostalgie van het eiland.

Typisch voor de Cubaanse keuken is dat in de meeste gerechten bruine bonen, rijst en varkensvlees zijn verwerkt. Een echte Cubaanse maaltijd is arroz congri (rijst met bruine bonen). Andere specialiteiten zijn speenvarken en Cubaanse groentesoep (Ajiaco). De traditionele drank in Cuba is de rum, die de basis voor vele drankjes en cocktails vormt. Voorbeelden hiervan zijn de Cuba Libre (rum met cola en limoensap), de Mojito (rum, muntblaadjes, bronwater en limoensap) en de Daiquiri (rum, marasquin, suiker en frappé-ijs). Buiten de badplaatsen zijn er weinig restaurants. Wel zijn er veel paladares; speciale restaurantjes, met vergunning, bij Cubanen thuis. Hier kun je doorgaans erg goed en betaalbaar eten. Wel is het aan te raden van tevoren te vragen wat het menu is en duidelijk een prijs af te spreken. Bijzonder van kwaliteit is Paladar ‘La Guarída’ in Havana. Hier is de beroemde Cubaanse film ‘Fresa y Chocolate’ opgenomen. Het is wel verstandig om van tevoren te reserveren.

5 activiteiten die je zeker moet doen in Cuba tijdens je vakantie

1. Rijden in een oldtimer

Of het nou een taxi ritje is of dat je er echt een huurt, wanneer je in Cuba bent moet je even in een oude Amerikaanse oldtimer rijden.

2. Dans de salsa

Danser of geen danser, iedereen zou in Cuba even de salsa moeten dansen. Een perfecte plek om dat te doen, is in het koloniale Trinidad. Vraag rond of er salsa lessen worden gegeven en laat ‘s avonds zien wat je hebt geleerd.

3. Go natural in Cuba

In Cuba is mooie natuur te vinden. Maak een wandeling nabij Baracoa en Pinar del Rio of ga duiken dichtbij Varadero of bij Isla de Juventud. Ook bij Trinidad kun je tof naar het strand fietsen en zijn hele gave watervallen in de omgeving te vinden.

4. Leer meer over de revolutionairen

Cuba kent vele revolutionairen. Denk bijvoorbeeld aan Che Guevara, Antonio Maceo of José Marti. Op vele plekken in Cuba zijn tekeningen, beelden of schilderingen van hen te vinden.

5. Bezoek een sigarenfabriek

Het échte Cuba heb je gezien als je naar een sigarenfabriek bent geweest. Bezoek er bijvoorbeeld een in Viñales, een klein stadje waar veel tabak boeren wonen.

Meer reistips

angelique.ruyssenaers@tuiathome.nl

Stuur Angélique een bericht