Over Jeroen Mijn reistips Beoordelingen

Gambia de ‘Smiling Coast of Africa’

“Trolley on tour Gambia” door Trea 

Voor de 3e keer reisden wij af naar hotel Senegambia Beach in de plaats Kololi. In dit hotel verblijven veel Nederlanders en deze keren ook vaak terug. Het hotel is erg populair geworden waardoor het steeds drukker wordt. Desalniettemin nog steeds erg gezellig en je treft elk jaar weer veel bekenden. Het hotel is gelegen bij de strip; erg bekend met de vele restaurantjes.

Een tip; ga altijd voor een superior kamer. Deze zijn wat minder gedateerd. Het hotel zit midden in een tropische tuin met vele bijzondere vogels en soms ook apen (zie foto). Meestal in de ochtend zie je vele apen slingeren in de palmbomen. Eerst is dit misschien een beetje eng, maar je went er snel aan en ze doen niks. In alle hotels in Kololi komt dit voor. Dit komt doordat het apenbos dichtbij zit en af en toe wandelen de apen even naar de hotels toe!

Verder zijn er 2 zwembaden, een rustige en een zwembad met beachbar en animatie. Het ontbijt is prima maar niet heel luxe. Verwacht geen croissantjes en andere luxe broodjes. Het hotel wordt verder goed onderhouden en schoongemaakt.

Restaurants

Bij restaurant Valkenburg (ook op de strip) kun je fantastisch eten en drinken, een hoofdgerecht is ca. € 7,–. De eigenaar Rico is samen met zijn vrouw Madeleine erg gastvrij en gezellig. Voorheen hadden ze een hotel in Valkenburg (Zuid-Limburg). Restaurant Valkenburg is sinds dit jaar de nieuwe naam, voorheen was dit “By Alie”. Alie is nog wel werkzaam in het restaurant maar nu meer op de achtergrond. Naast hollandse gerechten (Ja, ook stampot en frikandellen) kun je hier ook Griekse gerechten bestellen. Een glaasje Ouzo krijgt iedereen geserveerd nadat je hebt afgerekend.

Ook een topper is restaurant Scala, dit zit in een zijstraaat van de strip, vanuit het hotel 2e afslag rechts. Dineren bij kaarslicht in een prachtige tuin. Een chateabriand kun je hier krijgen voor ca. € 12,–. Gratis vooraf ontvang je een broodmandje en een amuse.

Bij TeJo’s pannenkoekenbar kun je voor een borreltje prima terecht, de pannenkoeken zijn er duur, elders kun je beter en goedkoper eten. TeJo is met zijn vrouw op tv geweest in ’t programma “ik vertrek”.

Verder zijn over het algemeen alle restaurants op de strip allemaal goed. Je kunt er dus hollands eten, maar ook afrikaans, italiaans, thais, libanees. Bij “The Winery” kun je spaanse tapas bestellen en gezellig borrelen!

In de nightclub “chosaan” bestel je de allerlekkerste cocktails, en heb je fantastische reggae live muziek!

Stranden

Het strand is prachtig, maar je kunt niet van het strand snel de zee in lopen. Er liggen rotsen voor, omdat de zee vaak onstuimig is. Als het eb is, kun je lange wandelingen maken langs het strand en ook de in de zee zwemmen.

Tips en adviezen

  • Malariapillen zijn in de maanden januari/februari niet nodig maar wel in het regenseizoen en/of als je de binnenlanden in gaat met excursies.
  • Januari/Februari zijn de mooiste maanden om naar Gambia te gaan, lekker warm en geen regen!
  • Gele koorts vaccinatie altijd doen!
  • Na zonsondergang altijd armen en benen insprayen met Deet (bij de apotheek halen) voor de muggen.
  • Drink heel veel water uit flesjes (overal te koop bij de mini-market dichtbij hotel te vinden).
  • Zorg dat je een pen bij de hand hebt, handig bij aankomst als je het registratieformulier moet invullen.
  • Zodra je door de douane komt staan er vele gambianen die je willen helpen met de koffers, wil je dit niet? Zeg dan duidelijk No thank you! Dan is het meteen goed.
  • Heb je hulp gehad bij het vervoer van je koffers naar de transferbus? Geef dan 50 of 100 dalassi (100 dalassi is ca. € 1,80. Wissel alvast wat euro’s in voor dalassi bij het hotel of in Kololi, dan heb je alvast wat bij je. Ook in het hotel is het normaal dat je een fooi geeft als men de koffers naar de kamer brengt.
  • Neem ORS en diarreeremmer mee en handdesinfectiemiddel. Ondanks de goede hygiene en het prima eten kan het voorkomen dat te maken krijgt met diarree/buikkrampen. Meestal komt het door de warmte en te weinig vocht dus drink heel veel water uit flesjes.
  • Gambianen spreken goed engels en ze zijn erg vriendelijk. Natuurlijk willen ze ook aan de toeristen verdienen. Wil je niks, bedank dan duidelijk maar blijf altijd vriendelijk.

Alvast heel veel plezier in Gambia!

Trea

Februari 2020

Meer reistips

jeroen.otto@tui.nl

Stuur Jeroen een bericht