Christine Knol

Koudekerke Bel 06-15123401 WhatsApp E-mail Stuur een bericht

Drakensteynlaan 22 4371 TG Koudekerke

Toon op kaart
Christine Knol
Over Christine Mijn reistips Beoordelingen

Groen Kroatie!

Al jaren ga ik heel graag naar Kroatië! Prachtig land met veel natuurparken, de mooiste baaitjes met heerlijk helder water, prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijd en bekend vanwege de vele populaire eilanden langs de kust.
Istrië is bekend bij velen, maar Kroatië heeft zoveel meer te bieden!
Aan de kust van het schiereiland Istrië ligt het authentieke dorpje Rovinj. Hier geen schreeuwende uithangborden, lichtbakken en hippe fastfood ketens. Dwaal hier door het doolhof van pittoreske straatjes in het autovrije centrum en tref de ene mooie bezienswaardigheid na de ander. Een van de absolute culturele hoogtepunten in Rovinj is de Sint-Eufemiakerk, gelegen op de top van een heuvel midden in de stad. Deze kerk met een 60 meter hoge klokkentoren is niet te missen tijdens een vakantie in Rovinj. Het massieve gebouw is het zelfs het grootste barokke gebouw in Istrië en is versierd met prachtige reliëfs. Bezoek de kerk gratis of beklim voor een kleine vergoeding de toren en kijk uit over de stad! Ook leuk om te bezoeken tijdens een stedentrip in Rovinj: vanaf de Sint-Eufemiakerk naar het centrum loopt de kronkelende, betegelde straat Grisia. Al jarenlang wordt hier een kunstexpositie gehouden waar prachtige schilderijen tentoongesteld worden.
National Park Plitvice Meren is het meest bekende natuurfenomeen van Kroatië en staat niet voor niets al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eerste natuurpark van Kroatië is een prachtige bezienswaardigheid met watervallen en meren in een beboste omgeving. Er zijn in totaal zestien meren waar u langs kunt wandelen over diverse paden en bruggetjes. De Plitvice Meren zijn prima te combineren met een autovakantie in Dalmatië.
Wat opvallend is aan het eiland Krk, is het grote verschil tussen het landschap in het zuidoosten en in het noordwesten. Het berglandschap in het zuidoosten is ruig en kaal en heeft een grijswitte kleur, als gevolg van de sterke Bura wind (noordenwind) die er blaast. Het noordwesten is prachtig groen, met bossen, akkers en veel unieke plantensoorten. Bijna de helft van alle soorten planten die in Kroatië bestaan, groeien op Krk, en er zijn zelfs plantensoorten die alleen op het eiland voorkomen en nergens anders ter wereld. Krk wordt niet voor niets al eeuwenlang het Gouden Eiland van Kroatië genoemd.

Door de sterke wind de Bura die in de wintermaanden vanaf de berg Velebit richting zee waait, is de oppervlakte van het eiland Pag kaal geschuurd en daarom wordt het eiland vaak met de maan vergeleken. De geurige planten die uit de rotsen groeien zijn verantwoordelijk voor de unieke smaak van schapenkaas uit Pag, die samen met het bekende lamsvlees en zeevruchten deel van de traditionele keuken van Pag uitmaken.

De stad Pag, cultureel en historisch gezien de belangrijkste stad op het eiland, is de stad van zeezout en handwerken, zoals het bekende Kant uit Pag, als immaterieel erfgoed beschermd door UNESCO. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds geklost in de straten van deze oude middeleeuwse stad. De oude stadskern, die gebouwd is volgens de tekeningen van de beroemde renaissance beeldhouwer Juraj Dalmatinac, is een cultureel podium dat in de zomermaanden aan de gasten veel culturele evenementen en vermaak biedt (carnaval, folklore etc.) en zo aan de wensen van vele toeristen tegemoet komt.

Langs de 20 kilometer lange grillige kust heeft Pag mooie kiezelstranden, beschutte baaien, geneeskrachtige modder en prachtige bergpaden.

Meer reistips

christine.knol@tuiathome.nl

Stuur Christine een bericht