Martine Tomassen

Bunschoten-Spakenburg Bel 06-10531304 WhatsApp E-mail Stuur een bericht

Voorste Kamp 19 Bunschoten-Spakenburg

Toon op kaart
Martine Tomassen
Over Martine Mijn reistips Beoordelingen

Viva Colombia!

Op zoek naar een avontuurlijke bestemming met veel mogelijkheden? Go Colombia! Natuurlijk ben je bekend met het imago van Colombia. Drugs. Dit komt voornamelijk door de serie Narcos en de rebellen die actief waren in de jaren 80/90. Vandaag de dag is Colombia de ideale bestemming voor een prachtige rondreis. Vulkanen, hike routes, kleurrijke dorpjes, nationale parken en mooie stranden. Colombia heeft het allemaal.
Lees snel door en leer het echte Colombia kennen.

CARTAGENA

Cartagena mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Colombia. Al tijdens het plannen van de reis werd ik enorm enthousiast van de gekleurde huisjes en de vrolijke fruitverkoopsters. In real life was het nog beter dan ik me voor had kunnen stellen. Op werkelijk iedere hoek van de straat kan je een mooie foto maken. Mijn camera draaide dan ook overuren. Cartagena biedt naast de mooie binnenstad ook nog heerlijke en prachtige stranden. Daarnaast zijn er super veel leuke restaurants, gezellige pleintjes en enorm veel mogelijkheden in de omgeving.

De binnenstad is de parel van Cartagena. Wanneer je de Torre de Reloj (de grote klokkentoren) onderdoor loopt, sta jij middenin de historische binnenstad. De gehele stad is een mix van koloniale gebouwen en verschillende kleurtjes. Op iedere hoek van de straat is de perfecte fotospot te vinden. Eenmaal aangekomen in Centro Historico zul je al snel de vrolijke fruitverkoopsters met traditionele kledij tegenkomen. Deze dames worden Palenqueras genoemd en zijn het symbool van Cartagena.

De leukste barrio (wijk) in Cartagena is Getsemani. De entree van deze barrio hangt het gehele jaar door vol met gekleurde vlaggetjes, is er ergens geen live muziek dan hoor je wel reggeaton muziek vanuit restaurants of huizen. Het gezellige plein Plaza de la Trinidad is ’s avonds the place to be. Locals vullen het plein met hun streetfoodkarren met de lekkerste empañadas, live muziek en straatartiesten. Overdag kan je afdwalen in de straten van Getsemani. Ieder straatje heeft weer andere kleurtjes en prachtige streetart.

Toe aan een dagje relaxen op een mooi stuk strand? Ook daar beschikt Cartagena over. Ga voor Playa Blanca of de Rosario eilanden.

MEDELLÍN

Medellín was de gevaarlijkste plek van de wereld. Met duizenden doden per jaar zelfs moordhoofdstad nummer één. Deze stad is in handen geweest van Pablo Escobar en zijn Narcos, de Guerrillabeweging en de FARC. Vandaag de dag willen de locals niet meer herinnert worden aan de vreselijke geschiedenis. Jong en oud timmeren dan ook keihard aan een nieuw imago. Er zijn projecten opgestart voor kinderen zoals dansgroepen, bibliotheken en muziekstudio’s om ze van de straat te houden en een goede toekomst te geven. De muren barsten van de graffiti om de boel op te fleuren en gevoelens te uiten. De slogan die je overal in de stad tegenkomt is ‘’Medellín todos por la vida’’. ‘’Medellín allemaal voor het leven’’. Deze slogan leeft in de stad en de mensen verdienen het hier als geen ander om in vrijheid te leven.

Medellin is met 4 miljoen inwoners de tweede stad van Colombia en staat bekend als een stad met een verhaal. Dit heeft de stad sterker dan ooit gemaakt. Momenteel is het een hippe stad met veel mogelijkheden. Het toerisme trekt erg aan, de terrassen zitten tot diep in de nacht vol, je kan er goed stappen, winkelen, of spot één van de hippe restaurantjes. Alle plekken van de stad zijn goed te bezoeken dankzij de metro en kabelbaan netwerken. Medellin is getransformeerd van de moordhoofdstad naar moderne stad waar je gemakkelijk een paar dagen kan vertoeven. Het waren indrukwekkende dagen

Medellín is verdeeld in 16 ”comunas” wat wij kennen als wijken. Comuna 13 was met 17 moorden per dag de beruchtste wijk ter wereld. De stad was in de handen van de Narcos en de FARC, aangezien de ligging ideaal was voor criminele activiteiten vanwege de ligging aan de grote weg. Lees je in voordat je Comuna 13 bezoekt, dan weet je wat deze wijk heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Des te mooier te zien hoe positief iedereen hier vandaag de dag is. Jonge talentvolle locals vertellen hun verhalen op de muren, kinderen voetballen op straat, jongeren laten hun dansmoves zien, ze doen er alles aan om het imago te verbeteren.We liepen hier met gemengde gevoelens door deze wijk. Enorm mooi te zien hoe de beruchtste wijk ter wereld getransformeerd is en gestimuleerd wordt.

De kabelbaan, oftewel de teleférico’s zijn in Medellín niet te missen. Ze verbinden de hele stad en zo hoef je niet alle trappen te nemen. Tijdens je ritje heb je een prachtig uitzicht over heel Medellín.

GUATAPÉ

Ben je gek op gekleurde huisjes? Dan mag een bezoek aan Guatapé niet ontbreken tijdens jouw reis! Guatapé is het kleurrijkste dorpje van Colombia. Super leuk om een dagje rond te struinen. Loop door de kleurrijke straatjes, bekijk de verhalen op de muur en neem een heerlijk drankje op de gekleurde traptreden. Leuk is om dit dorpje te combineren met het beklimmen van de bekende berg El Peñol.

Vanuit Medellín hebben we Guatapé bezocht. Een busreis van zo’n 2 uur. Eenmaal aangekomen in Guatapé kan je heerlijk struinen door de smalle gekleurde straatjes. Zorg dat je genoeg geheugen op je camera of telefoon hebt. Je stopt hier namelijk niet met foto’s schieten. Ieder huisje bestaat weer uit verschillende kleuren en prachtige zócalos, daarover zometeen meer.

Onderaan de huisjes zal je één of meerdere tegels zien met een soort reliëf. Dit noemen ze de ‘zócalos’. Iedere zócalo heeft een verhaal. De zócalo verteld iets over het gebouw of over de bewoner.

Naast de rots van Guatapé ligt een groot meer met talloze eilandjes en baaien. Een absolute aanrader is om een boottocht over dit meer te doen. De omgeving is prachtig en zo’n boottocht is erg vredig. Onderweg vaar je langs de overblijfselen van één van de huizen van Pablo Escobar, wat nu als lasergame thema dient.
Een bezoek aan Guatapé kan je goed combineren met het beklimmen van de 200 meter hoge Piedra del Peñol. Dit is een grote berg die je kan beklimmen door 740 traptreden te trotseren. Maar dit is absoluut de moeite waard!!

TAYRONA NP

Verlaat de drukke steden voor avontuur en natuur. Dit vind je in Tayrona National Park. Een bezoek aan dit park mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw rondreis. Hike urenlang door de jungle met prachtige uitzichten, geniet van de slechte of zelfs geen WiFi verbinding en slaap in een hangmat! Tayrona Park haalt de avonturier in je naar boven. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereid want lang niet alle voorzieningen zijn aanwezig zijn.

Vanaf het begin pad zijn de aapjes al te spotten. De asfaltweg stopt en hier begint het echte werk. Op sommige stukken zijn houten paden aangelegd voor extra ondersteuning. Vervolgens moet je door dicht beboste gebieden hiken, trappen op en dan kom je bij de grote keien en een prachtig uitzicht die kenmerkend zijn voor Tayrona Park. Hier is een hutje waar je van het mooie uitzicht kan genieten en kan rusten. Na deze pitstop loop je weer langzaam naar beneden en kom je over een stuk strand. Al snel zal je bij camping Arrecifes komen. Hier kan je overnachen in een hangmat.

Één lange blog met héél veel informatie maar het is ook een heel groot land. Ik heb hier zoveel gedaan en gezien dat ik nog lang niet alles verteld heb. Dit doe ik met alle liefde in een persoonlijk gesprek.

Ik hoor graag van je!

Meer reistips

martine.tomassen@tuiathome.nl

Stuur Martine een bericht