Martine Tomassen

Bunschoten-Spakenburg Bel 06-10531304 WhatsApp E-mail Stuur een bericht

Voorste Kamp 19 Bunschoten-Spakenburg

Toon op kaart
Martine Tomassen
Over Martine Mijn reistips Beoordelingen

Top 5 must do’s in Gambia

Tranen van blijdschap en van verdriet wisselen elkaar af tijdens onze transfer van de luchthaven van Banjul naar ons verblijf. Dit is écht back to basic maar o zo mooi. Ik wist niet waar ik kijken moest. Lachende en schreeuwende kinderen renden in groepjes achter de bus aan om een zwaai terug te krijgen. De Afrikaanse vrouwen met gekleurde kledij liepen langs de hobbelige zandweg met een emmer op hun hoofd. Er kwam een oud busje vol met Gambianen langs wat als lijnbus moest dienen. Op het dak van het busje stonden 5 geiten. Zoveel impulsen kwamen op me af tijdens de eerste kennismaking met Gambia. Aan dit land is niets gemanipuleerd. Het is niet volmaakt, verre van dat. Het mag gezien worden zoals het is. Ervaar de armoede, blijdschap, schoonheid en gastvrijheid van Gambia. Een paar van de must do’s geef ik je hier

GAMBIA, THE SMILING COAST OF AFRICA

Deze prachtige bestemming is rijk aan natuur & cultuur. Gambia draagt met trots de bijnaam: ”The Smiling Coast of Africa”. Dit dankzij de enorme gastvrijheid van de lokale bevolking die elke dag weer met een grote glimlach de dag trotseren. Daarnaast komt het toerisme in Gambia langzaam op gang.Bij het kiezen van de volgende bestemming denken veel mensen gelijk aan Gambia. Dit is zonde want het is niet ver vliegen, het weer is perfect en er zijn veel toffe excursie mogelijkheden.

BIJILO FOREST PARK

Wil je aapjes en mooie plantensoorten spotten? Dat kan! Bezoek daarvoor het Bijilo Forest Park. Verschillende apensoorten leven in dit park wat zo’n 54 hectare groot is. De apensoorten die er voorkomen leven enkel in Gambia en de omliggende Afrikaanse landen. Gambianen zullen je nootjes willen verkopen, maar dit is officieel verboden. Daarnaast worden de apen er erg brutaal van.

VISSERSDORP TANJI

Een absolute aanrader is een bezoek aan het vissersdorp Tanji. Dagelijks rond 16:00u komen de lokale vissers weer terug van zee. Hun vangst wordt door de Gambiaanse vrouwen en kinderen opgehaald. Met grote lege plastic bakken op hun hoofd lopen de vrouwen en kinderen de zee in waar de boot ligt. De verse vis wordt door de mannen vanuit de netten in de plastic bakken gegooid. Dit is een mooi ritueel om te zien. Tijdens je bezoek zul je veel vriezers zien staan. Een Gambiaan kan een vriezer huren om de vangst in te bewaren. De vangst wordt direct verkocht, gedroogd of wordt bewaard in één van de vriezers die op het strand staan. Ook gaat een deel voor de export naar Senegal Het is prachtig om te zien hoe de lokale bevolking de verse vis vangt en bereid. Je staat hier tussen de locals en dit stukje cultuur mag je echt niet missen.

DE SERREKUNDA MARKET

Ervaar het echte Gambia en breng een bezoek aan de Serrekunda markt. Op ongeveer 20 minuten rijden van de hotelzone neemt de taxichauffeur je mee het binnenland in. Tijdens deze rit zijn armere dorpen zien. Eenmaal aangekomen op de Serrakunda markt zul je zien dat je vrijwel één van de weinige toeristen bent. De Gambiaan doet hier de boodschappen voor een prikkie. Koop een levende kip of lekker wat cashewnoten. Suikerriet, groenten, fruit, schoenen een gekleurde jurk, alles is hier te vinden.

BIJILO FOREST PARK

Wij hebben een 4×4 drive gedaan door Gambia in combinatie met een mangrove tour. De 4×4 reed ons door de prachtige natuur waar we af en toe een klein dorpje tegen kwamen. Kinderen werden blij als ze ons aan zagen komen en renden snel naar de weg toe om in contact met ons te komen. Ze zijn al dolblij als je terug zwaait naar ze.

De mangrovetour is een absolute aanrader als je een natuurliefhebber bent. Tijdens dit ritje ben je helemaal één met de natuur en er heerst een heerlijke rust. Uit het niets dook er een krokodil op aan de oever. Iets verder stonden we oog in oog met een zwerm pelikanen. Heel cool!

Wil je deze toffe bestemming zelf ervaren? Neem gerust contact met mij op!

Meer reistips

martine.tomassen@tuiathome.nl

Stuur Martine een bericht