Martine Tomassen

Bunschoten-Spakenburg Bel 06-10531304 WhatsApp E-mail Stuur een bericht

Voorste Kamp 19 Bunschoten-Spakenburg

Toon op kaart
Martine Tomassen
Over Martine Mijn reistips Beoordelingen

Brac | Het zonnigste eiland van Kroatië

Brač, het grootste eiland van Midden-Dalmatië. Met meer dan 2700 zonuren per jaar is dit eiland het zonnigste punt van Kroatië. Dit pareltje klinkt voor velen wellicht nog wat onbekend. Brač is van alle markten thuis. van een wijnproeverij tot een gave hike. Met meer dan 2700 zonuren per jaar ook nog eens het zonnigste stukje van Kroatië. Hier kan je zeker een week verblijven. Graag laat ik je kennis maken met het prachtige eiland Brač. Mocht je nu al struikelen over de naam, je spreekt het uit als Bratsj

ZLATNI RAT

Je mag het eiland niet verlaten zonder een bezoek gebracht te hebben aan één van de beroemdste stranden van Europa. Het Zlatni Rat strand gelegen in de badplaats Bol. Dit strand is kenmerkend door zijn tong achtige vorm. Deze vorm veranderd door de stroming en de golven. Zlatni Rat is een strand met fijne kiezels. Waterschoentjes zijn hier daarom wel aan te raden.

WIJNPROEVERIJ STINA

In de haven van Bol is de Stina winery. Verwacht hier geen landgoed met wijnvelden. Wel krijg je een kijkje in de productie van de wijnen. Je loopt met een gids langs verschillende vaten. De gids legt je het proces uit van de succesvolle Stina wijn. De wijn is vernoemd naar het belangrijkste product van het eiland, steen. Na de rondleiding krijg je een prosecco, een rosé en een rode wijn te proeven. Uiteraard met de lokale producten er bij, olijfolie met brood, kazen en olijven. Heerlijk! Perfect als je overnacht in Bol, want dan kan je zo weer rollend naar je hotel.

STONEMASON

Brač is het eiland van steen. Deze stenen zijn voor vele bouwwerken over de wereld gebruikt. De meest bekende is wel het Witte Huis in Washington.
Om kennis te maken met het belangrijkste product van Brač, bezoek je de Stonemason school in Pučišća.

Studenten vanuit het buitenland komen hier heen om een studie beeldhouwerswerk te volgen. Je mag deelnemen als je 14 jaar of ouder bent. Per jaar worden 25 studenten toegelaten. Totaal heeft de school nu 95 studenten. Alle studenten krijgen onderdak en eten van school tegen een kleine bijdrage.

Tijdens een bezoek aan de Stonemason school pak je meteen de schoonheid van het dorp Pučišća mee. Het is geen groot dorp, maar oh zo mooi. Loop even lekker door de haven, ontdek de kleine smalle straatjes met groene deuren of plof neer op één van de weinige terrasjes en geniet van het uitzicht.

VIDOVA GORA

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het eiland is Vidova Gora. Dit is de hoogste berg van de Adriatische eilanden. Op een hoogte van zo’n 778 meter heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee, het eiland Hvar en het beroemde Zlatni Rat strand gelegen in het plaatsje Bol. Je kan de Vidova Gora beklimmen vanuit Bol, maar dit is wel zwaar. Je kan ook de huurauto pakken naar het beginpunt of direct het hoogtepunt rijden. De entree is hier gratis.

MUZEJ UJA

Over lokale producten gesproken.. Olijfolie is naast de steen het hoofdinkomen van de local. Het meerendeel van de families beschikken over olijven bomen.

Het olijfolie museum is te vinden in het plaatsje Škrip. Een gids legt je uit hoe de olijfolie wordt geproduceerd. Er is een klein winkeltje aanwezig waar de homemade producten geproefd kunnen worden, maar ook kan je op de bovenverdieping een heerlijke lunch krijgen!

DAGTRIP HVAR

Een bezoek aan het buureiland Brač mag zeker niet ontbreken. Luxe jachten, mooie huizen en prachtige baaitjes vindt je hier. Het wordt niet voor niets het Saint-Tropez van Kroatië genoemd. Stap aan boord van de ferry en vaar in 3 kwartier mee naar Hvar. Het jetset eiland van Kroatië.
Als je dol bent op gekleurde huizen, eindeloze oude steegjes die uitmonden in een haven met terrassen dan zit je op Hvar goed! Het eiland wordt ook wel het Saint-Tropez van Kroatië genoemd aangezien het erg geliefd bij de jetset. Ook bezoeken de beroemdheden zoals George Clooney, Beyoncé en Daniël Craig het eiland regelmatig. Het is dan ook niet vreemd dat er een bruisend nachtleven te vinden is, maar daar heb ik niet veel van mee gekregen. Wel heb ik genoten van de schoonheid van het eiland en het heerlijke eten!

Benieuwd naar de verdere mogelijkheden in de omgeving? Die neem ik graag met je door.

Meer reistips

martine.tomassen@tuiathome.nl

Stuur Martine een bericht