Over MARTINE Mijn reistips Beoordelingen

Noorwegen, wat was je mooi

Woensdag 23 maart vertrokken wij geheel volgens schema van Amsterdam naar Bergen met de KL1187 Amsterdam 07:45 uur – Bergen 09:30 uur. Via de website/app van KLM kan je je vooraf inchecken, stoelreservering maken en de gezondheidsverklaring invullen. Dit gaat makkelijk en spreekt voor zich.

Bij aankomst op airport Bergen, kregen wij al vrij snel onze koffers en kon onze trip Noorwegen starten. Paal en Geier stonden op ons te wachten en brachten ons met een privé transfer naar ons eerste overnachtingshotel in Myrkdalen. Deze reis verliep heel voorspoedig.

Myrkdalen is een klein wintersportdorp, gebouwd in 2002. Het ligt op 130 km van de luchthaven van Bergen (circa 2 uur rijden). Naast de skiverhuur, sportbar en een klein winkeltje met de meest elementaire benodigdheden zijn er weinig faciliteiten. Een supermarkt is op 15 minuten rijden te vinden. In het dorp zijn een paar restaurants en bars. Het eten wat in deze restaurants wordt geserveerd is prima en de porties zijn ruim voldoende. Het dorp heeft twee hotels en een enorme hoeveelheid vakantiewoningen. TUI biedt het Myrkdalen hotel aan en de daaromheen gelegen vakantiewoningen en appartementen (in zomer en winter).

Het skigebied

Het skigebied is zeer geschikt voor beginners en families met kinderen, heeft 21 gevarieerde afdalingen (circa 30 km), twee stoeltjesliften, drie sleepliften en drie schotelliften. Er zijn drie groene afdalingen, zeven blauwe, acht rode en drie zwarte afdalingen. Daarnaast is er 28 km voor off-piste skiërs. Door de noordelijke ligging is het zeer sneeuwzeker, over het algemeen kan er tot eind april worden geskied. Het hoogst bereikbare punt is 1060 m. Op woensdag, vrijdag en zaterdag kan er ook ’s avonds tot 20.00 uur worden geskied op een aantal verlichte pistes. De après-ski mogelijkheden zijn zeer beperkt en voornamelijk beschikbaar in de Noorse schoolvakanties. De skipas is qua prijs vergelijkbaar met die in Oostenrijk. Het skigebied heeft een gratis busverbinding met het skigebied Voss-Fjellandsby. De bus rijdt dagelijks tweemaal heen en weer, de rit duurt ongeveer 40 minuten.

Voss, dit skigebied voelt aan dat ze weten wat ze doen. Het is praktisch Scandinavisch oftewel, het klopt gewoon. De ver-bindingen om bij elke piste te komen zijn goed. Waar je in landen zoals Oostenrijk vaak meerdere liften naast elkaar  hebt, is hier niet. Ook natuurlijk vanwege het feit dat het hier totaal geen massa toerisme is. Met de gondel ben je in ca.   7 minuten boven en aan het einde van de dag dus ook zo weer beneden. Onwijs mooie en grote gondel waar je dus met 32 man inpast. Hier sta je overigens vrijwel nooit met meer dan 15 man in, want zo druk is het gewoon niet. Overige liften zijn 2 stoeltjes en 6 ankerliftjes (sleep). Er zijn serieuze plannen om het skigebied uit te breiden ook o.a. met het vervangen van een aantal sleepliften voor een nieuwe stoeltjeslift.

De kwaliteit van de piste is goed, maar let op ze zijn wel veel makkelijker dan in andere landen. Zwarte piste in Voss, ondanks dat hij er perfect bij lag, is in Oostenrijk een wat donkere rode en in Frankrijk een makkelijke rode. De moeilijk-  heidsgraad ligt hier simpelweg een stuk lager. Wat het ideaal maakt voor de gezinnen. Hier kan je perfect leren skiën en voor de degene die al kunnen skiën is er ook nog genoeg uitdaging. Zelf had ik vrijwel het gehele gebied gezien in zo’n anderhalf uur, want het is maar 45 km aan pistes.

Wat overigens wel echt top is, met 1 grote fout/valkuil, zijn de groene pistes in dit gebied. Deze zijn in de meeste gebieden heel klein omdat het de baby weides zijn, hier zijn deze echter heel makkelijk en fijn om een afdaling op te doen. Ze voelen een beetje aan als een makkelijke dal afdaling. Echt geweldig om dus te doen met je kids/groep die net hebben leren skiën. De grote fout/valkuil die erin zit, is bij piste nummer 14. Dit is een hele mooie panorama route,

maar er zitten 3 haarspeldbochten in die meteen elkaar opvolgen. Als je dus een beginnend skiër bent, ga je dit niet leuk vinden en is het zelfs gevaarlijk.

De voorzieningen op de piste zijn hier meer uitgebreid als je het vergelijkt met Myrkdalen. Er zijn meerdere restaurants en barretjes, en ook die zitten weer precies op de juiste plaatsen. Overal waar meerdere pistes samenkomen of waar een startpunt van een route is. Een heerlijke lunch krijg je bijvoorbeeld geserveerd in het bergrestaurant Hangurstoppen Prijzen zijn uiteraard weer lekker hoog, want ja we zijn natuurlijk nog steeds in Noorwegen. Als je wilt gaan apres-skiën, loont het om niet teveel te eten gedurende de dag zodat je de drank sneller voelt. Een biertje kost hier namelijk al zo’n 8 euro.

Voss is tevens de Noorse hoofdstad voor extreme sporten. Elk jaar vindt hier het “Ekstremsportveko” plaats, werelds grootste festival voor extreme sporten zoals raften, paragliden, skateboarden, mtb-bmx, longboarden, etc. Een groot feest voor jong en oud met live muziek en veel gezelligheid.

 

 

Meer reistips

martine.hassing@tui.nl

Stuur MARTINE een bericht