Over Sanne Mijn reistips Beoordelingen

Tromsø; het Parijs van het noorden

Afgelopen jaar bezochten wij de mooie stad Tromsø in januari. Tromsø is de noordelijkste stad van Noorwegen en is gelegen in Noors Lapland. Lapland bestaat uit de noordelijke gedeeltes van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland en wordt bewoond door de Samen. Ik houd niet van skiën en eigenlijk ook niet van kou, maar voor deze bestemming hijs ik mezelf graag nogmaals in een thermopak.

Januari is één van de donkerste maanden in deze regio. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om iets later in het jaar deze kant op te gaan. Je hebt dan iets langer licht en de temperaturen gaan dan ook al iets omhoog. Wij hebben zelf voor januari gekozen, omdat dat nog net binnen het walvisseizoen valt.

De stad zelf is heel erg knus, heeft een gezellige winkelstraat met een mooie kleine haven en je vindt er restaurants en koffietentjes in overvloed. Het is echt ontzettend leuk om hier een paar dagen door te brengen. Tromsø is geen goedkope stad dus houd hier wel rekening mee. Zelf verbleven wij in een appartement, zodat we niet elke dag uit eten hoefden te gaan en ook zelf de mogelijkheid hadden om te koken.

Een paar tips om te zien en te doen in Tromsø zijn :

  • De Fjellheisen kabelbaan aan de rand van de stad. Deze kabelbaan gaat super snel naar boven en binnen een paar minuten sta je boven op de top van de Storsteinen. Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op de stad. Boven heb je een simpel eetcafé waar je even kunt opwarmen na een mooie wandeling op de berg. In de avond heb je hier iets meer uitgebreide maaltijden en heb je ook nog eens kans om het noorderlicht te zien boven de stad.
  • Bezoek de mooie Arctic kathedraal aan de andere kant van de brug. In de avond is deze ook ontzettend mooi verlicht.
  • Maak een huskytocht door de bergen. Net als in Finland is het hier ook een must-do en een geweldige ervaring.
  • Boek zeker een noorderlicht safari vanaf de stad. Deze excursie is één van de grootste redenen waarom mensen hier naartoe gaan. Zie mijn blog van deze excursie voor een korte beschrijving.
  • Ben je in het juiste seizoen dan is het ook mogelijk om mee te gaan op een walvissafari. Helaas zwemmen ze op het moment van schrijven van deze blog een stuk noordelijker en moet je eerst een lange tocht maken met een bus om de grootste kans te hebben om walvissen en orca`s te zien. Wij hebben ontzettend veel geluk gehad en hebben we meerdere orca`s mogen zien op de excursie. Ben je zeeziek? Dan is deze excursie iets minder geschikt. Het water in de zee is redelijk wild en je gaat dan ook alle kanten op met de boot.
  • Drink een heerlijk kopje koffie bij Risø mat & kaffebar

Meer reistips

sanne.veerman@tui.nl

Stuur Sanne een bericht