TUI at Home en duurzaamheid Verantwoord genieten TUI Care Foundation

Verantwoord genieten

Genieten met respect voor de lokale bestemming

We brengen per jaar meer dan 1,7 miljoen passagiers naar ruim 100 bestemmingen. Het is dus ook erg belangrijk dat we kijken naar de impact op de lokale bevolking. Profiteren de inwoners mee van het toerisme.
De erkende duurzaamheid labels stellen niet alleen eisen aan je milieuaspecten, maar juist ook op sociaal vlak in én rondom het hotel. Een groot aantal criteria heeft betrekking op het beschermen van het personeel. Denk aan gelijke kansen, arbeidsrechten, een eerlijk loon en een actief anti-discriminatie beleid. Daarnaast is er een aantal vereisten gericht op de lokale gemeenschap. Ze worden betrokken bij nieuwe ontwikkelingen van het hotel, maar ook de inkoop van producten uit de regio.

Duurzame accommodaties

Net als in de supermarkt bestaan er in de reisbranche vele duurzaamheidskeurmerken. Wij werken alleen met keurmerken die zijn erkend door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC); een onafhankelijk internationale organisatie die samenwerkt met de Verenigde Naties. Deze richten zich op zowel milieu- als sociale aspecten en worden beschouwd als de strengste en kwalitatief beste labels binnen de hotelbranche.
De labels stellen vanzelfsprekend eisen gericht op het verminderen van energie- en waterverbruik en afvalscheiding. Daarnaast zijn er een groot aantal criteria op sociaal vlak in én rondom het hotel. Deze hebben betrekking op het beschermen van het personeel. Denk aan gelijke kansen, arbeidsrechten, een eerlijk loon en een actief anti-discriminatie beleid. Bovendien is er een focus op de betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen van het hotel, maar ook de inkoop van producten uit de regio zoveel als mogelijk, zodat de lokale bevolking ook meeprofiteert van het toerisme.

Een betere wereld begint bij onszelf

We zijn niet alleen bezig met het verduurzamen van vakanties, maar ook onze eigen bedrijfsvoering. Dat begint op de kantoren in Rijswijk en Enschede, maar ook in onze TUI winkels.
In 2011 is ons kantoorpand in Enschede tot één van de meest duurzame panden van Nederland uitgeroepen. De energiehuishouding werkt via zonnepanelen en een geavanceerd warmte- en kou opslagsysteem. Het pand is volledig CO₂ neutraal gebouwd en de energiezuinige liften wekken energie op door een contragewicht. De komende periode wordt het hoofdkantoor in Rijswijk verbouwd met aandacht voor duurzaam.

Naast de bekende zaken als water- en energieverbruik zal TUI ook het papierverbruik verminderen. Dan gaat het niet alleen om dubbelzijdige printjes, maar ook de reisbrochures. Eén van de doelstellingen is om onze productie in 2020 gehalveerd te hebben in kilo’s ten opzichte van 2015. Om daarbij een idee te geven:
In 2015 is er 1.046.566 kg aan brochures gedrukt.
In 2017 is er 897.852 kg aan brochures gedrukt.

We zitten dus op de goede weg en gaan onze doelstelling in 2020 met vertrouwen tegemoet.

Het zit 'm in de kleine dingen. Hoe draagt jouw vakantie bij aan een beter wereld? En waar kun je zelf opletten?

  • Koop geen foute souvenirs.
  • Laat dieren in hun waarde.
  • Zorg voor stralende foto's voor de mooiste vakantieherinneringen.
  • Bezoek een natuurpark of werelderfgoed.
  • Bescherm kinderen om kinderarbeid tegen te gaan.
  • Wees wijs met water, energie en afval.
  • Reis per bus of trein naar het vliegveld.
  • Compenseer je vliegreis door duurzame energieprojecten te steunen.
  • Breng zwerfdieren naar een assiel.