Vind jouw zelfstandig reisadviseur bij jou in de buurt

Special

Geliefd in zomer én winter; de Algarve!

Powered by Visit Algarve

DE ALGARVETIPS VAN… ESTHER VAN DER MEERBINNEKAMP

Met prachtige stranden en een heerlijk klimaat is de Algarve de perfecte plek om te ontspannen, maar de Portugese regio heeft ook veel te bieden aan wie er graag op uit wil, vertelt Algarve-expert Esther van der Meer-Binnekamp. Acht vragen aan deze Product Manager bij TUI.

Waarom moeten Nederlanders naar de Algarve gaan?

Voor zon, zandstranden, een prachtig achterland en lekker eten zit je hier helemaal goed. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar is het één van de zonnigste regio’s in Europa. En je kunt er het hele jaar door terecht: in de zomer is het rond de 30 graden en in de winter 15 tot 18 graden. Het is niet voor niets dat BN’ers als Linda de Mol en Louis van Gaal hier een vakantieoptrekje hebben. De Algarve heeft voor ieder wat wils en heeft alle ingrediënten voor een topvakantie.

Waarin verschilt de Algarve van andere Zuid-Europese zonbestemmingen?

De diversiteit in landschap en activiteiten. Als je van oost naar west rijdt, kom je elke keer weer een ander uitzicht tegen. In het oosten zijn de stranden breed en uitgestrekt en is het landschap vlakker. Vervolgens kom je in het gebied vanaf Cabanas richting Faro, waar voor de kust een lagune ligt. Hier is ook het beroemde natuurgebied Ria Formosa. Verder naar het westen wordt de kust ruiger, met de bekende oranjerode rotsformaties en fotogenieke stranden. Daar is het precies zoals je het op de plaatjes ziet. Het zijn misschien wel de spectaculairste stranden van Europa.

Komt de cultuurliefhebber er ook aan zijn trekken?

Er zijn veel plaatsen met mooie, historische stadscentra waar je nog het authentieke Portugal terugziet, zoals Lagos, Portimão, Olhão en het onterecht vaak vergeten Faro, dat vooral bekend is van het vliegveld. In deze stadjes kun je heerlijk struinen door de smalle straten. Ook erg bijzonder is Tavira, dat het Venetië van de Algarve genoemd wordt. In het historisch centrum, met tientallen kerken, zijn de Moorse invloeden nog duidelijk zichtbaar. Een culturele highlight is Silves, de vroegere hoofdstad van de Algarve, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Het oude Moorse kasteel biedt een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Het klinkt allemaal erg relaxed. Wat heeft de Algarve te bieden aan sportievelingen?

De Algarve is een golf-walhalla. Er zijn meer dan veertig golfbanen om uit te kiezen, dus wat het niveau ook is, er is voor iedereen een passende baan te vinden. Vaak met de mooiste uitzichten over de Atlantische Oceaan of het heuvelachtige landschap. Wandelen kun je goed in het uitgestrekte natuurgebied Ria Formosa en in het Monchique-gebergte. De Seven Hanging Valleys staat bekend als één van de mooiste wandelroutes van Europa. Ook leuk is het om te kajakken naar de Benagil-grot, een strand en grot ineen waar je niet te voet kunt komen, of te varen langs de beroemde Ponta da Piedade-rots.

Worden de smaakpapillen ook nog een beetje verwend?

Naast de welbekende kip piri piri (restaurant Ramirez in Guía is dé plek om dit typische gerecht te proeven) is er veel verse vis te verkrijgen. Als je vroeg op bent zie je in sommige dorpen de vissers de dagvangst binnen halen die ’s avonds op je bord ligt. Hoe vers wil je het hebben? Gecombineerd met een Portugese vinho verde, een ‘groene wijn’, is dit op en top genieten. En vergeet ook niet om eens langs een bakkerij te gaan voor pastel de nata, een zoet gebakje waar de Portugezen dol op zijn.

Wat is nou een fijne plek om te overwinteren?

Monte Gordo. Dit is een gezellige badplaats met een Nederlands tintje, waar veel vakantiegangers jaarlijks terugkeren. Je vindt hier een eindeloos lang zandstrand, met sfeervolle strandtenten en een leuke boulevard. De omgeving is vlak, dus uitermate geschikt om fietsen te huren en erop uit te trekken. Als je wilt fiets je ook zo naar Spanje. Even overvaren met het pontje bij Ayamonte en je bent er.

Welke praktische tip mogen reisagenten niet vergeten mee te geven aan hun klanten?

Boek een huurauto bij, dat geeft flexibiliteit en zo kun je de Algarve in eigen tempo ontdekken. Een elektronisch tolkastje

zorgt voor veel gemak. Tolkosten worden dan automatisch van je creditcard afgeschreven. Zonder dit kastje moet je je kosten bij een lokaal kantoor voldoen, en daar zit je niet op te wachten tijdens de vakantie. Als je klant liever niet zelf rijdt en ontzorgd wil worden, hebben we bij TUI een uitgebreid aanbod aan excursies om meer van deze prachtige regio te zien. Denk aan een boottocht langs de kust of een jeeptour om meer van het binnenland te zien.

Er vindt dit jaar ook een bijzonder evenement in de Algarve plaats, toch?

Ja, voor het eerst in 24 jaar wordt weer de Grand Prix van Portugal gereden. En niet in de buurt van Lissabon, zoals

voorheen, maar op het circuit van Portimão in de Algarve van 23 tot 25 oktober. Het is één van de weinige Formule 1-races waar dit jaar publiek welkom is. Met TUI Sports bieden we volledig verzorgde arrangementen aan voor wie er graag bij wil zijn. Hoe tof zou het zijn als je vanaf de tribune ziet hoe Max Verstappen als eerste over de streep komt?

Vind jouw zelfstandig reisadviseur bij jou in de buurt

Meer specials