Over Jeroen Mijn reistips Beoordelingen

Parel in de Ionische Zee: Zakynthos

Zakynthos wordt vaak liefkozend ‘Il fiori di Levante’, oftewel bloem van het oosten, genoemd. Niet verwonderlijk, want de uitbundig bloeiende flora en fauna maken Zakynthos tot een fraai en bijzonder eiland. Zakynthos is een paradijs voor fietsers, wandelaars en zonliefhebbers. Hoofdstad Zakynthos-stad is sfeervol en een heerlijke plek om rond te dwalen. Vanuit de in de bergen gelegen dorpjes Loucha en Giri heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het landschap van Zakynthos is veelzijdig. Bergen, dalen, bergvalleien, meren, inhammen, uitstekende rotspartijen en eilanden zorgen voor een voortdurende verandering van het landschap. In het oosten zie je vele bossen, lage heuvels, agrarische grond, brede vlaktes en zandstranden. Het westelijk deel van het eiland kenmerkt zich door hoge bergen, korenvelden en enkele bossen. Je vindt op dit deel van het eiland voornamelijk rotsachtige stranden.

Op een aantal stranden van Zakynthos komen zeeschildpadden hun eieren leggen. Heel bijzonder. Vanzelfsprekend worden deze dieren en hun eieren beschermd. Op de stranden gelden dan ook speciale regels waar iedereen zich moet houden. Zo mogen jonge schildpadden nooit opgepakt worden en naar zee gedragen worden. Op het strand mogen geen parasols in de grond gestoken worden, want daar bevinden zich de nesten. Ook mogen er geen zandkastelen gebouwd worden op het strand en graaf geen kuilen.

In het oosten van het eiland zijn vooral zandstranden waar je heerlijk kunt zonnebaden. De stranden in het westen van Zakynthos zijn rotsachtiger.

Tijdens een vakantie Zakynthos kun je schitterend snorkelen of duiken. Onder water leven kleurrijke vissen en schildpadden en je kunt er verschillende scheepswrakken bewonderen. De beste manier om kennis te maken met de schoonheid van Zakynthos is vanaf een zeilboot of jacht. Nog een aanrader zijn de blauwe grotten of ‘blue caves’ waar het zonlicht heel mooi weerspiegelt in het zeewater.

Navagio Beach, ook wel ‘Shipwreck Beach’ genoemd, is een van de mooiste stranden van Europa – en misschien zelfs ook van de wereld. Een absolute aanrader om te bezoeken tijdens uw vakantie naar Zakynthos! Dit beroemde strand ligt in een schitterende geïsoleerde baai die wordt omringd door dramatische kalkrotsen met groene toppen. Op het zandstrand ligt een scheepswrak genaamd ‘Panagiotis’, wat vermoedelijk een smokkelaarsschip was en begin jaren ’80 is aangespoeld. Andere mooie stranden op Zakynthos zijn Laganas, Kalamaki, Agios Sostis en Vassilikos.

Zakynthos heeft prachtige accommodaties:

Mijn advies:

Paleokaliva Village,  Olea all Suites en de TUI Blue hotels.

En ga je met kinderen , dan zijn de Splashworld hotels top.

Meer reistips

jeroen.otto@tui.nl

Stuur Jeroen een bericht