Sylvia de Wit

Hoorn Bel 0629405597 E-mail Stuur een bericht

Drieboomlaan 25 1624 BA Hoorn

Toon op kaart
Sylvia de Wit
Over Sylvia Mijn reistips Beoordelingen

Cruise informatie

Klaar voor je eerste cruise? Geniet ervan!  Neem onderstaande tips even door, want of het al dan niet een geslaagde vakantie wordt, daar kun je zelf veel aan doen. Ziehier de 15 meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden.
Nu dacht ik vroeger altijd dat cruisen een soort vakantie voor luieriken was. Dat kan maar hoeft helemaal niet waar te zijn. Alles wordt voor jou geregeld en het enige wat je hoeft te doen, is zorgen dat je op tijd aan boord bent en that’s it en als je het niét leuk vindt, dan ligt dat misschien wel aan jezelf omdat je niet op de hoogte was van een aantal belangrijke cruise-weetjes. Ik heb wat info voor je hieronder geplaatst zodat jij op het juiste schip reist straks.
1. Je hebt geen balkonhut geboekt?
Leuke kamer of hut, zoals dat heet op een cruiseschip, maar toch jammer dat je geen hut met balkon geboekt hebt. Lekker van een wijntje genieten terwijl je op je eigen balkonnetje in de zon van het zeezicht geniet? Bij het binnenvaren van een machtig mooie haven vanaf je eigen terrasje, Instagram volschieten met jaloersmakende foto’s? Onmogelijk. Daarvoor moet je eerst naar buiten hollen (en iets toonbaars aantrekken) en  vlug een geschikt plaatsje op het dek zoeken om wat foto’s te nemen.
En het kan nog erger, want wie weet heb je wel een binnenhut geboekt, zonder raam!
Doen: Bij het boeken van een cruise kun je hier en daar wel wat besparen op de prijs, maar wat mij betreft niet op de kamer. Niet dat je een suite moet boeken, maar een hut met balkon is in elk geval veel leuker dan een hut met alleen maar een raam of zelfs zonder raam, ook al zijn deze zoveel goedkoper.
Geef toe: op je eigen balkon naar de eindeloze oceaan staren, of ’s avonds nog met een glaasje wijn op de sterren klinken. Tuurlijk kun je dat vanaf  elk dek aan boord, maar voordat je al die lange gangen door bent en hier en daar nog eens een verkeerde afslag neemt, zoals bij mij vaak het geval was, heb je daar eigenlijk geen zin meer in.
Toch voor een binnenhut  zonder raam  gekozen? Alle begrip,  je moet nu eenmaal ergens op besparen. Of het kan natuurlijk zijn dat je niets geeft om een raam of balkon. Besef in elk geval dat je in een soort ‘no time zone’ terecht komt, want gebrek aan natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat je er geen flauw benul meer hebt of het dag of nacht is.
2. Je hebt je laten verleiden door de lage prijs?
Geweldige aanbieding gevonden en nu droom je nu van een onvergetelijke cruise naar de Cariben? Of je bent op een Middellandse Zee-cruise gebotst voor een appel en een ei? Mooi! Maar heb je wel rekening gehouden met de seizoenen? Regenseizoen? Winter? Vaak zijn cruises spotgoedkoop omdat niemand op die momenten op cruise wil. Behalve jij dan. Omdat het zo goedkoop is. “En het zal wel meevallen zeker, met dat weer?”
Doen: Ik beweer niet dat je niet buiten het seizoen moet cruisen, tuurlijk kan het best meevallen met dat weer. Maar weet gewoon wat je te wachten staat. In de Cariben is het niet ondenkbaar dat je tijdens de maanden september, oktober en november op een orkaantje stuit. En ook in Zuid-Europa kan het tijdens de winter behoorlijk koud en nat zijn.
Is het je bedoeling verschillende bestemmingen te bezoeken en ben je geen liefhebber van zon dan is het hartstikke goed. En de Caraïben? Het is een beetje een gok. Vind je het echt superbelangrijk dat het zonnig en warm is, dan kun je beter een cruise boeken wanneer de weergoden minder wispelturig zijn.
3. Je hebt de verkeerde cruise geboekt?
Je keek heel hard uit naar een beetje gezellig bootje varen maar tot je grote ergernis lijkt jouw zalig kabbelende relaxcruise lijkt wel een stampende partyboot.
Doen: Een cruise kiezen die bij je past, heeft niet enkel met de vertrekdatum en de route te maken. Sommige cruises zijn heel erg op families ingesteld, andere trekken eerder koppels aan en dan zijn er weer die cruises die de focus leggen op feest, feesten en feesten.
Bepaal op voorhand welk soort cruise je wil maken (party? tijd met de familie? romaniek? luxe?) en check of je inderdaad bij de juiste maatschappij boekt, maar laat dat alsjeblieft aan mij over.
Veel cruisemaatschappijen organiseren ook aparte themacruises, zoals cruises voor foodies (met workshops die vaak door een bekende kok gegeven worden) of wellnesscruises. Wat dacht je van een Disneycruise?
Hou ook de timing van je vakantie in de gaten: tijdens schoolvakanties zullen er sowieso meer kinderen aan boord zijn. En korte cruises van 3 à 4 dagen naar bestemming in de Cariben worden vaak geboekt door jonge mensen die willen feesten.
4. Je vliegt en vaart op dezelfde dag
Op je vakantiedagen moet je zuinig zijn en een dag onderweg is soms een dag verspild. Maar een vlucht boeken op dezelfde dag waarop je cruise begint is meestal geen goed idee. Wat als je vlucht vertraagd is? Of je bagage geen zin had om mee te reizen? Dat schip zal niet op jou wachten, ook al kun je er helemaal niets aan doen dat je te laat bent.
Doen: Beslis op voorhand of het nodig is een dag extra aan je cruisevakantie te plakken. Vlieg je vanuit Europa naar een Europese vertrekhaven, en kom je bijvoorbeeld ’s morgens al aan om pas in de late namiddag aan boord te gaan? Dan heb je nog flink wat speling en kun je gerust de dag zelf vertrekken en inschepen.
Maar vlieg je ver of landt je vlucht slechts een paar uur voor het schip uitvaart, dan is een extra dag toch wel een geruststellend idee. Laat mij  een leuk hotelletje voor je in de buurt van de vertrekplaats regelen en geniet alvast van je vakantie. Die extra dag is bovendien welkom als je een jetlag hebt.
5. Je hebt teveel bagage mee?
Je bent vertrokken met een koffer die zo vol zit dat je het nauwelijks dicht kreeg. Arriveren met een volle koffer? Waar ga je al die geweldige souvenirs stoppen? Een extra koffer bijkopen?
Doen: Zorg dat je in de eerste plaats het noodzakelijk bij je hebt: paspoort, medicijnen, toiletartikelen… en je outfits? Maak op voorhand een lijstje van wat je allemaal nodig hebt en let er op dat je veel kledingstukken mooi met elkaar kunt combineren (= minder kleren meenemen maar extra veel outfits beschikbaar hebben).
Toch nog iets belangrijks nodig tijdens je reis? Tenzij je naar de Noordpool trekt vind je ergens wel een winkel waar je je slag kunt slaan. Ook aan boord zijn er volop shops aanwezig, al is de keuze iets beperken (en het prijskaartje vaak iets ruimer).
6. Je bent niet comfortabel gekleed bij aankomst?  Wanneer je het vliegtuig uitstapt, voel je meestal de warmte direct, hoe lekker als je dan alvast je slippers en korte broek bij de hand hebt. Dus stop die in je handbagage en laat je schoenen en die comfortabele jeans lekker achter in je koffer.
7. Je bent niet comfortabel gekleed voor na het inchecken
Oké, dus je bent eindelijk aan boord en helemaal in vakantiemodus alleen je koffer is nog niet op de kamer. Je loopt nog steeds te stomen in jeans en sneakers en dus is het onmogelijk om even aan het zwembad af te koelen. Wachten op de koffer dan maar. En dat kan lang duren…
Doen: Een cruiseschip telt honderden vaak duizenden kamers en dan kan het wel wat duren voordat iedereen zijn koffer op de kamer krijgt. Soms heb je geluk en heb je je koffer direct, soms lijkt het alsof je er uren op moet wachten.
Neem dus naast je grote koffer ook handbagage mee met alles wat je nodig hebt voor die eerste uren op het schip: toiletspullen om je op te frissen, een badpak, een zomerse outfit.
8. Je hebt je excursies niet op voorhand geboekt?
Dan ben je aan boord en wil je graag een excursie boeken, maar alles is volgeboekt of je bent een dag te laat en die droomuitstap was eigenlijk gisteren al, of die twee geweldige uitstappen blijken op dezelfde dag te zijn.
En ook als je geen excursie gepland hebt maar gewoon lekker in je eentje erop uit wil trekken, dan blijkt de haven net iets te ver van de stad te liggen om er zomaar even naartoe te wandelen.
Wat nu?
Doen: Een beetje research op voorhand is best handig. Het aanbod excursies kun je voor je vertrek online bekijken en boeken, dus doe dat ook maar even.
Wil je in je eentje op stap? Check dan hoe ver je bestemming van de haven ligt, hoe je daar het makkelijkst komt en wat dat moet kosten?
9. Je hebt je plekje in de spa niet tijdig geboekt?
Een dagje op zee? Tijd om de spa te bezoeken of de schoonheidssalon.
Doen: Reserveer je plekje zodra je aan boord bent. De beschikbare plaatsen in de spa en bij de kapper zijn snel volgeboekt.
En de beste tijd om die spa in te duiken? Wanneer iedereen van boord is. Staat er dus een bestemming op de planning waar je al een paar keer geweest bent en heb je echt geen zin om nog eens hetzelfde te zien? Blijf gewoon aan boord en geniet van die spa, het schip is altijd heel erg rustig op excursiedagen en je hebt zeeën van tijd en ruimte.
10. Je verliest de tijd uit het oog?
Ligt het schip in een heerlijke haven aangemeerd en dwaal je nu heel tevreden door een stad? Of heb je een geweldig leuk strand ontdekt waar je maar met moeite afscheid van kunt nemen? En dan blijkt het plots veel later dan je dacht. Paniek: haal je dat schip nog op tijd?
Doen: Vergeet niet dat je altijd op tijd aan boord moet zijn, het schip zal echt niet wachten op jou. Er wordt altijd goed meegedeeld wanneer je ten laatste terug aan boord moet zijn. Schrijf de afvaartstijden (en vooral: wanneer je uiterlijk terug aan boord moet zijn!) ergens op of noteer ze in je smartphone.
11. Je eet jezelf suf?
All-you-can-eatbuffetten elke dag iets anders, daar moet je van profiteren, ’s morgens, ’s middags, ’s avonds en heel veel tussendoortjes.
Zie je buffetten en de constante stroom aan eten en drinken als een ‘uitdaging’ waar je zoveel als mogelijk van moet profiteren?
Doen: Geniet en drink voldoende water niet alleen belangrijk als je naar warme bestemmingen reist, maar water is ook goed voor de spijsvertering.
12. Je hebt geen budget meer voor de extra kosten?
Dus je hebt de cruise van je dromen geboekt, hier en daar een paar excursies vastgelegd maar blijkt dat je te weinig rekening gehouden hebt met extra vaak onvoorziene kosten. En dat zorgt toch wel een beetje voor een slecht humeur.
Doen: Besef dat je ook aan boord kosten hebt zoals drankjes, wifi, extra activiteiten, fooien… Wees niet te optimistisch wat uitgaves betreft en plan voldoende extra budget in.
13. Je hebt het drankenpakket niet genomen?
Bij de meeste cruise maatschappijen kun je op voorhand een drankenpakket boeken. Met zo’n pakket kun je aan boord onbeperkt drankjes krijgen (frisdrank en cocktails). Er zijn verschillende mogelijkheden. Alleen frisdrank, frisdrank + een selectie alcoholische dranken, all-in, wijnen… maar omdat je niet zo’n stevige drinker bent, heb je het maar gelaten. Tot je op het einde van je reis de afrekening krijgt, oeps, dat waren toch meer drankjes dan voorzien…
Doen: Bepaal voor jezelf of zo’n pakket de meerprijs waard is. De prijzen ervan verschillen per maatschappij, seizoen, bestemming en schip, maar reken op een bedrag van minstens 35 euro per persoon per dag voor het goedkoopste pakket. Het is prettig om tijdens je cruise nergens aan te hoeven denken en een koffie of cocktail te kunnen drinken wanneer je daar zin in hebt zonder aan de prijs te hoeven denken.  Reken eens uit wat je aan dranken alleen al uitgeeft tijdens een andere vakantie, je zal versteld staan van het bedrag.
14. Je wil graag constant en altijd wifi gebruiken?
Facebook checken? Instagrammetje plaatsen?
Doen: Aan boord is er wifi beschikbaar, maar gratis is dat niet. Gemiddeld betaal je voor een een uur internet ongeveer 30 euro. In principe kun je op elk moment van de dag online gaan, maar de ervaring leert dat dat op volle zee altijd wat moeilijker en trager gaat. Wees zuinig op je internettijd en wacht tot je ergens in een haven aangemeerd ligt, de verbinding zal vlotter verlopen.
15. Je hebt een te drukke agenda?
Dagelijks ligt er in je hut een krantje op je te wachten waarin alle activiteiten van de volgende dag vermeld staan. En dat zijn er nogal wat! Workshops, toernooien, fitness, feestjes…omdat je alles uit je vakantie wilt halen, zit je agenda overvol en hol je van hot naar her. Vermoeiend hoor, zo’n cruise ☺.
Doen: Het is niet omdat er een activiteit gepland staat, dat je er ook aan moét deelnemen. Bedoeling is dat je je amuseert, op jouw manier en aan jouw tempo.
Relax en vooral: geniet!

Meer reistips

sylvia.de.wit@tuiathome.nl

Stuur Sylvia een bericht