Over Alieke Mijn reistips Beoordelingen

Alentejo voor velen een onbekende regio in Portugal

Ik heb de regio Alentejo samen met een aantal collega’s van Tui at Home bezocht in samenwerking met de reisorganisatie Style in Travel en Visit Alentejo. Wat een geweldige bestemming! Lees hieronder mijn ervaring.

Na een goede vlucht zijn we rond 19 uur lokale tijd aangekomen op de luchthaven van Lissabon. Helaas bleek mijn koffer beschadigd en moest ik eerst een damage repport/ PIR op laten maken op de luchthaven..Hierdoor helaas wat vertraging in het programma opgelopen en zullen we wat later aan het diner gaan. Het is ongeveer 1.5 uur met de bus van de luchthaven naar hotel Lago e Montargil. Waar we vannacht zullen verblijven maar dus ook zullen dineren. Het hotel is gelegen in Montargil aan de Montargil dam en heeft 5 sterren. Onze kamer kijkt uit op een prachtige tuin met zwembad.

Het is inmiddels de 2e dag. Na een heerlijk ontbijt met live pianomuziek, hebben we een rondleiding van het hotel gehad. Het hotel beschikt naast de luxe kamers ook over villa’s met privezwembad. Na de rondleiding zijn we met de bus via de Rota Nacional 2 naar onze volgende bestemming gereden. We rijden door prachtige landschappen en dorpjes. Onze eerste stop is bij een prachtig boutique hotel Lilases Boutique House en Gardens in Mora. Wat een geweldig hotel. Het hotel heeft 16 kamers en is gelegen in het dorp Mora. Van hieruit gaan we door naar Evora.

Onze volgende stop vandaag was bij Mainova. Hier hadden we een rondleiding met een “safariauto” door de wijngaarden. Met daarbij een stop in het veld met oude olijfbomen van wel 2000 jaar oud. Na deze tour kregen we binnen een tour met aansluitend een lunch en wijnproeverij. Hij vertelde met zoveel enthousiasme over zijn producten. Helaas geen ruimte in de koffer om een fles wijn mee te nemen, maar ga zeker even online wijn en olijfolie bestellen.

Leuk weetje: Mainova betekent in het Portugees : Jongste Dochter

De volgende stap was het mooie plaatsje Evora. Hier hebben we onder leiding van een gids een wandeling door het centrum gemaakt. We begonnen in de Chapel of bones. Best een luguber idee eigenlijk dat deze bestaat uit botten van mensen. Van daaruit zijn we via het plein en prachtige straatjes naar de kathedraal gelopen, en de Romeinse Tempel van Evora gelopen. Als afsluiter hadden we nog een kersenlikeur in een chocolade ” glaasje”. Je drinkt eerst de likeur en dan eet je je “glas” op. Nu even opfrissen in ons hotel Hilton Garden Inn en dan zo richting onze kookworkshop.

Vanavond zijn we naar een kookworkshop geweest waar we samen met Sofia, haar zoon en een vriendin prachtige Portugese gerechten hebben mogen maken. Haar keuken bevindt zich op haar terrein achter haar woonhuis. Erg leuk om dit zo samen te doen.

Vanochtend zijn we begonnen in een pottenbakkerij in Sao Pedro de Corval. Het dorp staat bekend om de pottenbakkerij. Manuela de eigenares van de pottenbakkerij gaf ons een rondleiding, legde het proces uit en showde ons hoe je een pot maakt. Hierna was de beurt aan ons. Het bleek echter moeilijker dan dat het erbij Manuela uitzag.. Vanuit de pottenbakkerij zijn we met de bus doorgereden naar Monsaraz
Monsaraz is een van de best bewaarde historische plaatsen in de Alentejo. Er is een stadsmuur en er zijn vele historische gebouwen. Monsaraz ligt vlakbij de Spaanse grens en ligt op 350 meter hoogte.
Onze lunch hadden we bij Cella Vinario de Antiqua, waar we eerst uitleg kregen over hoe hier de wijn op geheel ambachtelijke wijze in kleipotten wordt geproduceerd
Vanmiddag zijn we ingecheckt in de Pousada Sao Francisco, in een voormalig klooster te Beja. Na het inchecken zijn we Beja ingelopen een plaats met veel moderne kledingzaken en schoenenwinkels, maar weinig leuke terrasjes en souvenirshops. Ik miste de sfeer en had er eerlijk gezegd mee van verwacht, maar de pousada is een geweldige overnachtingsplek voor als je op doorreis bent van noord naar zuid. Het heeft ca 35 kamers en beschikt onder andere over standaardkamers, familiekamers en suites. Daarnaast heeft het hotel ook een buitenzwembad. Ons diner was in het restaurant van de Pousada.

Vanochtend zijn we rond half 10 vanuit het hotel vertrokken naar Praia da Ilha en Porto Covo. Porto Covo is gelegen aan de kust ongeveer 1.5 uur rijden van Lissabon. Het is een gezellig vissersdorp. Vanuit Porto Covo reizen we verder naar Lissabon voor onze terugvlucht.

Meer reistips

alieke.brouwer@tuiathome.nl

Stuur Alieke een bericht